Phone Icon İletişim Talebi Formu
Video Icon Görüntülü Konuşma Randevusu
Robot Icon Akıllı Asistan
Anasayfa/ Blog/

Hayat Kurtaran İcat: Hava Yastığı

Güvenlik Minderi!

Hayat Kurtaran İcat Hava Yastığı

Günümüzde otomobillerde kullanılan pek çok teknoloji gibi hava yastıklarıda, savaş döneminde ilk olarak uçaklar için geliştirilmiş, otomobillerde kabul görmesiyse çok daha sonraları olmuştur.

İkinci Dünya Savaşı sırasında yere çakılan uçakların pilotlarını koruma amacıyla geliştirilen hava yastıklarının otomobillere uygulanması 1950'li yılların başına rastlamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Filosu'nda mühendis olan John W. Hetrick tarafından 1953 yılında patentlenen otomobil hava yastığı ilk kez bundan bir yıl önce, 1952'de denenmiştir. Eşi ve kızıyla bir kaza tehlikesi atlatan Hetrick, o esnada refleks olarak küçük kızlarının başını çarpmasını engellemeye çalıştıklarını fark etmiş, buradan aldığı ilhamla da, bugün milyonların hayatını kurtaran hava yastığı icadı üzerinde çalışmaya koyulmuştur.

Projenin ilk adı "güvenlik minderi" dir. Uçaklardaki torpido kapaklarının kendiliğinden açılma prensibini temel alan ilk örnekte sıkıştırılmış hava tüpünün bağlı olduğu bir yastık hızla şişirilir ve teoride yolcuların güvende kalmasını sağlar. John W. Hetrick buluşunu pek çok otomobil firmasına sunsa da, o yıllarda daha çok futuristik tasarımlarını yarıştıran markalar geleceği değiştirecek bu icatla ilgilenmemiştir. Henüz olgunlaşmamış buluşla ilgili basınçlı tüplerin fabrikada nasıl depolanacağı, otomobile güvenle nasıl monte edileceği ve çalışma anında yolculara zarar vermesinin engellenmesi gibi pek çok soru işareti vardır. Yıllar geçer ve otomobil sayısındaki artış, kazaları da beraberinde getirir. Bu dolaylı etki "güvenlik minderi"nin önünü açar ve GM, Ford, Mercedes Benz gibi firmaların, güvenlik ekipmanlarına olan ilgisi artar.

Mercedes, kendi hava yastığı teknolojisini geliştirmek için çalışmalar başlatır ve 1980 yılına gelindiğinde şu an kullanılan tipte ilk hava yastığı, Mercedes Benz W126 S Class'ta, Supplemental Restraint System (SRS) adıyla standart donanımda sunulur. Onu Posche izler. 1987 yılında Posche, 944 modelinde sürücü ve yolcu hava yastığını ilk kez birlikte standart donanım olarak sunar. 90'lara gelindiğinde hava yastığı neredeyse bütün otomobillerde standart donanım olur. İlerleyen yıllarda sürücü, yolcu hava yastıklarına perde, diz, yan hava yastıkları da eklenir. Günümüzde ince naylon iplikten üretilen ve çarpma anında verileri toplayan sensörlerin tetiklemesiyle saniyenin onda birinde nitrojenle şişirilen hava yastıkları pek çok hayat kurtarmaktadır.

Hava yastıkları, Büyük Filo aracılığıyla kiralayacağınız tüm otomobillerde de standart donanım olarak sunulmaktadır.

Diğer Blog Yazıları

Devrim Arabaları

Büyük Bir Vizyon Hikâyesi

Detaylar

Makyaj Aynasından Doğan İcat: Dikiz Aynası

İlham Veren Bir Kadının Hikâyesi

Detaylar